torsdag 7 april 2011

Recept Grekisk Pytt i Panna (middagstips för helgen?), och lite babbel...

Idag blir Tiril 14 månader! Ojoj vad tiden flyger...

Tänkte ge er middagstips till helgen, detta måste ni smaka!!! Har lagat den några gånger genom åren och det är alltid lika mumsigt...



Efter att ha surfat runt och sökt efter en bild på Grekisk Pytt i panna så förstår jag att det tydligen finns massor av olika recept, hittarecept.se har t.o.m. en speciell sida för just olika Grekiska Pyttar...Min bild kommer från Tasteline.se, (har aldrig kommit ihåg att ta en bild när vi lagat pytten)...



Men detta är min variant, ett kokelijox mellan min mammas och "mitt egna" grundrecept...Går ju såklart att variera enkelt och lite hur som helst. Jag tycker nog att det är godast med fläskfilé men kycklingen ligger inte långt efter!

Tänk på att köttet ska marineras före, fläskfilén ett dygn, kycklingen nån timme!

GREKISK PYTT I PANNA:



Ing: Ca 20 potatisar i klyftor

2 rödlökar i klyftor

Cocktailtomater en ask

2 paprikor i klyftor

1 liten aubergine i bitar

Ca 2 dl svarta oliver

Ca. 3 dl fetaost i tärningar

1 fläskfilè (vi tog fläskYTTERfilé senast, gott det med) eller 4 kycklingfiléer

Basilika 1 kruka

Sås: 2 dl créme fraiche, 1 lime (saften), 2-4 vitlöksklyftor krossade, örtkryddor, salt och peppar.

Marinad-ingredienser, se nedan.



1. (Börjar med att marinera köttet och här blir det lite olika beroende på vilket man tar;) Fläskfilè: Skär i tunna skivor, blanda 1 dl soja, 2 dl olivolja, 2 tsk sambal oelek, 2 krossade vitlöksklyftor, salt och peppar. Låt köttet marinera i ett dygn.

Kycklingfilé: I bitar, blanda 1 dl olivolja och 6 pressade vitlöksklyftor i skål, låt kycklingen marinera nån timme i kyl.

2. Ta en stor långpanna, lägg i lök, potatisar, paprika och aubergine (jag tog oxå morötter sist!) Lägg köttet ovanpå. Häll över nästan all marinad. In i ugnen på 225 grader ca. 20 min.

3. Blanda såsen och ställ kallt till servering.

4. Ta ut långpannan ur ugnen, och lägg över tomat, oliver och fetaost. In i ugnen ca 20 min till tills det är klart. Garnera med basilika.

Servera med såsen och vitlöksbröd! HIMMELSKT GOTT!



Igår tog vi en promenad ner till ICA efter dagis, puh vad svetten rann i värmen...=) Men jag behöver gå ner en hel del kilon så det var nog bara bra! Synd att vi lyckades tappa Tirils fina luddiga vantar bara...=(.

Efter maten hjälptes jag och M åt att bära in det "nya" bordet till uterummet, har stått på släpvagnen nån vecka, men nu behöver Roger vagnen.

I övrigt sydde jag lite igår också, en tröja till Kiron håller jag på med, och direkt när Kiron såg tyget i maskinen utropade han; "Den är min!"...Hehe minnet är det inget fel på och han har väntat på den länge.



Ikväll ska jag på Blingo-party hos Ia, ska bli trevligt!

1 kommentar:

Maria sa...

Det receptet lät verkligen smarrigt! Ska jag absolut prova nån dag! Tack för den!

Trevlig helg på er!

Kramen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...