söndag 17 januari 2010

Min graviditet v.40

Jahapp ny vecka igen då i graviditeten, 39 fullgångna igår, och alltså i v. 40, som det räknas. =) Tog magbilder igen igår.Tror faktiskt den växt ännu lite till från förra veckan, otroligt men sant. På bilderna ser det nästan ut som om den blivit högre igen, men det är väl ändå inte möjligt? Haha, bebisen backar. =)Känner mig allt annat än graciös och sexig, men det är ju förhoppningsvis snart förbi...Vackra tycker jag dock alltid gravidmagar är, med bristningar och allt som hör till!

Vecka 40: 16 jan - 22 jan 2010 (info från familjeliv.se)
Vecka 40

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jättefin mage du har, tycker den ser så fin ut!! tycker oxå den ser större ut nu=). jo foglossningen hade jag lika illa med Noah tyvärr, men nu ska jag bara stå ut i 3 månader till;). kram på dig!!

Maria sa...

Jättefin mage! Kännt nå fler förvärkar? Spännande!! =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...