onsdag 25 november 2015

Hel regnbåge i ugn med örtsås och potatis, och veckomatsedel v.48


För nån månad sen fick vi två nyfiskade regnbågar av mina föräldrar, och nu gjorde vi slag i saken och lagade till en av dem.
  Om jag ska säga en nackdel med Linas Matkasse är nog att man blir lite låst. Du får hem en massa varor och recept att laga efter, men om du kanske är sugen på något annat denna vecka så måste du köpa nytt till nästa vecka för att kunna laga det de skickat.  Kött och fisk går ju alltid att frysa in, men grönsaker får du ju gott äta upp och köpa nytt igen (och de kan också titt som tätt skicka grönsaker som ingen av er är speciellt förtjust i...eller t.ex. bulgur som ingen av oss gillar särskilt men äter ändå, vi vuxna då) Så ser man på det sättet så förfars mer mat hos oss nu än tidigare. 
Vi har också den oturen att just de varannan veckor som kassen kommer är de veckor då jag har lediga helger och egentligen har mer tid till att planera och laga nåt gott vi själva är sugna på. Och tidigare har vi ju ofta kört "frystömmarvecka" på de lite mer fattiga veckorna på månaden. 
Men, många fördelar med kassen också, vi har hittat många roliga "små" recept som sås eller tillbehör och en hel del hela middagsrecept vi kommer laga igen. Och idéer på maträtter vi inte spontant skulle provat själva. 
Men från nästa veckas kasse tar vi ett litet uppehåll, det får man ha fritt och det är ju bra. =) . 

Iallafall, åter till dagens middag! 

Frågade min mamma om tips på tillagning, ville inte göra det för avancerad för barnen och enkelt är ju ofta godast också! Gjorde typ så som vi brukar göra med lax! 

Helstekt regnbåge med örtsås, ca 6 p
1 kg regnbåge, rensad (och tinad om den varit fryst!)
1 msk smör (jag använder flytande)
1 tsk citronpeppar
1/2 tsk salt
2 tsk dill
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fisken och gnid in insidan med smör, salt, citronpeppar och dill. Lägg fisken i smord ugnsform och peppra med lite citronpeppar. 
Tillaga i mitten av ugnen ca. 30 min, tills skinnet lätt lossnar från köttet, prova genom att dra i en fena. Låt vila en liten stund innan servering. 

Örtsås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
2-3 msk vispgrädde
1,5 msk dill 
0,5 msk persilja
1 msk pressad citron
salt, peppar
Smält fettet på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölet och dra kastrullen från värmen, mjölblandningen får inte bli för het, för att få en klimpfri sås.
Rör ner vatten och matlagningsgrädde, ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör tills såsen kokat upp, smula ner buljongtärningen. 
Koka 3-5 min, tillsätt örter. Tillsätt vispgrädde för rundare smak och smaka av med citron, salt och peppar. Servera med nystekt fisk, kokt potatis och grönsaker! =) Här kommer matsedeln för vecka 48! 
MÅNDAG: Currydoftande fläskytterfilé med mango (Linas matkasse)
TISDAG: Spaghetti och köttfärssås
ONSDAG: Ugnsstekt regnbåge med potatis och örtsås (recept se ovan!)
TORSDAG: Helstekt kyckling i lergryta, och ris (favoriten på sonens begäran)
FREDAG: Strips och grillkorv/chorizo
LÖRDAG: Våfflor
SÖNDAG: Pölsa, potatis och rödbetor  

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...