torsdag 27 oktober 2016

Baka till Halloween!

Hellu! 
Till Kirons födelsedag och hans Halloween-kalas bakade jag lite olika sorters kakor passande till temat! Tänkte jag skulle dela med mig av i en del fall recept och dekorationer av kakorna till Halloween. ;) 
Först av allt recept på kristyr, som jag använde mig av på 4/5 kakor. 
Receptet hittade jag HÄR.
KRISTYR
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit (12 %)
Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.
Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna.

Vi börjar med dessa kakmonster! 

De såg ut såhär innan jag stoppade dem i ugnen, men flöt sen ut ganska mycket i ugnen. Därför har jag ändrat receptet lite så kakorna får lite kylning innan ugnen också. 


Dessa kakor hittade jag receptet till HÄR. Goda spröda kakor med lite kanelsmak.
KAKMONSTER MED KANEL (36 st):
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker + 1 dl florsocker
2 tsk kanel eller annan smaksättning
200 gram rumsvarmt smör
Hushållsfärg eller färgpasta 
Kristyr och choklad till ögonen
Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg och dela i valfritt antal delar (beroende på hur många färger du vill ha).Jag hade svart, grön och blå hushållsfärg, med färgpasta får du nog skarpare färger men nån sån hade jag inte.  Plasta in degen och låt vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela varje degbit i 12 bitar (om du har tre delar) och rulla runda bollar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och platta till lite grann. Låt vila i kylskåp 15 min, och grädda sen i ca 8-10 minuter. Låt svalna helt innan du garnerar med kristyr-ögon (med hjälp av spritspåse). Toppa med smält choklad som pupill och om du vill ha ev. mer detaljer som ögonbryn. ;)  
Förvaras torrt.



Dessa mumiekakor är vanliga chokladsnittar som jag garnerat med kristyr! Hittade inspiration här på nätet. 
CHOKLADMUMIER ca 50 st
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg
Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål.
Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.
Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna.Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.
När de svalnat, garnera först med kristyrögon. Spritsa sen ut "bandage" längs över kakan enligt bild. Avsluta med smält choklad som pupiller. ;) 

Ett annat bakverk var dessa vanliga chokladbollar, som jag rullade i jordgubbsströssel och sen garnerade med kristyrögon (vit och grå kristyr). Sist fick de sura jordgubbssnören som ben! Tips utan recept! 

Här är ett recept på småkakor utan bakpulver, de flyter inte ut eller pöser upp lika mycket som kakor med, så de är lämpliga att dekorera. Jag och Tiril bakade dessa tillsammans. Några av dem dekorerade jag med sockerpasta (pillgöra men kul också) och några satte jag bara kristyr på (vilket inte blev lika fint men lite godare). HÄR hittar du kristyr som rinner ut lite, om du först garnerar med den lite hårdare kristyren som ram kan du avsluta med den rinniga. 
Receptet på kakorna hittade jag HÄR. Bilden ovan är med sockerpasta. 

VANILJKAKOR UTAN BAKPULVER  ca 50 st (receptet är lätt att halvera)
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.
Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kakmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-15 minuter i 170 grader. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.

Vill du sätta kakorna på pinne? Då lägger du pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen. Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret, använd stekspade. Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt.
Kavla ut sockerpastan eller marsipanen, använd de pepparkaksformar du hade till kakorna och stansa ut samma form. Pensla lite vit sirap på kakan, lyft försiktigt upp sockerpastan. Om sockerpastan flisar sig kan man enkelt snygga till dem med att stryka lite på kanterna med fingertopparna.
Placera sockerpastan på kakan och så är kakan klar.
Nu kan man dekorera kakan hur man vill t.ex. med kristyr eller detaljer i sockerpasta som limmas på med sirap eller sockervatten som kokats upp (stor del socker mindre del vatten) och fått svalna

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...