torsdag 8 september 2016

Skördetid=Eget vin, och Svartvinbärslikör

Hej! Önskar jag hade något kul att berätta men här lunkar det på i sakta mak, idag har jag iallafall gjort annat än glott på Twilight, läsa och sova i min ensamhet. Jag har sytt lite. =) Och plockat fram kläder barnen vuxit i. 
Tror det har varit fint väder alla dessa senaste dagar när jag varit sjuk, fast jag har knappt varit ut. Men idag satt jag i uterummet! Skööönt! Jag fick också sova någorlunda inatt med mindre hosta. 

Förra veckan, precis en vecka sen faktiskt, satte vi årets vin på jäsning!! Spännande att se hur det blir. Förra året gjorde vi på 5 kg krusbär och 2 kg äpplen, i år fick inte mina föräldrar lika mycket krusbär så mixen är typ 2,5 kg krusbär, 1 kg svartvinbär och 3,5 kg äpplen. Så vi får se hur resultatet blir!

Av vinet vi gjorde förra året blev det runt 18 flaskor, nu har vi tre flaskor kvar, haha svårt att lagra men vi har ju iallafall lyckats i ett år. ;) Smakar typ som stark rosé (18%!). 
Jag har inget direkt recept att skriva eftersom vi använt oss av jässats från butik, men jag kan ju tipsa om det iallafall!

Ca 7 kg krusbär (eller om ni gör som vi och blandar i annat upp till 7 kg, testat med äpplen och nu svartvinbär) men det verkar funka med alla sorters bär som blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar osv, blommor som maskros, fläderblomma och olika frukter som tex. päron, plommon, rabarber osv. Också rödbetor!  Testa vet ja! 
6 kg socker
Jässats köper vi HÄR, där medföljer också recept för allt ovan och mer. =) 

Vi köpte också ett stort kit för att göra vin förra året, och rengöring för flaskor och jäsmätare från samma ställe. Det är lite jox men det är det värt. Allt som allt tar det någon månad innan vinet är klart men sen kan man också lagra det. 

Här är receptet på Svartvinbärslikören som vi gjort två år i rad nu. Lite enklare och så gott! 
Svartvinbärslikör (ger 1 liter likör)
1 liter svarta vinbär
500 g socker
6 dl vodka
Skölj bären och ta bort kvistarna. Lägg bär, socker och vodka i en stor flaska eller burk som kan förslutas väl. Låt den stå i ca 3 veckor och skaka så ofta du kommer ihåg. 
Sila och smaka av, tillsätt ev. mer socker. Häll upp på väl rengjord flaska, låt sen mogna ytterligare 3 veckor. Mums! 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...