lördag 20 augusti 2016

Svartvinbärsmarmelad.

Häromdagen skördade jag de sista rabarberna och plockade svartvinbärsbuskarna nästan rena. Kokade rabarbersirap och satte svartvinbärslikör på "gottning", och av svartvinbären som var kvar kokade jag marmelad! Hade ca 600 g bär så jag fick tankepussla lite med recepet nedan, med gott resultat! =) 
Svartvinbärsmarmelad
2 liter (1 kg) svarta vinbär
2,5 dl vatten
1 kg socker el. syltsocker
(ev. 1 msk rom)
Rensa bären, skölj om de är smutsiga. 
Lägg bären i en stor kastrull tillsammans med vattenet och koka upp långsamt, koka sen på medelvärme ca 15 min.. 
Ta av från plattan och rör ner sockret. Koka vidare på låg värme till sockret löst sig, ca. 5 min. Skumma bort ev. skum med slev. (Häll i rommen och rör om om du vill ha med det)
Häll upp den varma marmeladen på rena burkar. Jag använder "steriliserade" (urdiskade burkar och lock som jag kör i ugnen 120 grader i 20 min) och ställer dem efter förslutning upp och ned så det blir ett vakuum. Förvara svalt. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...