tisdag 11 april 2017

Sötstark kyckling i lergryta, magisk frukostsmet och veckomatsedel .

Hej! 
Idag har Tiril varit tillbaka i skolan, och Kiron har varit hemma med mig. Han har inte haft feber idag, får hoppas den är borta nu. Men snorig och hostig ännu. 

Min egentid ikväll blev att åka iväg några timmar och få lite hårpiff av Ia. Skönt, känns som om det behövs göras nåt nu, men det är inte klart än, kommer mer till veckan!
 Till veckan har också hela familjen påsklov! Mattias är föräldraledig och jag sökte semester mina två nätter. Känns jättebra. M och barnen är ledig f.r.o.m. fredag men jag jobbar natthelg. 

Tisdag och veckans matsedel! 
MÅN: Varma mackor med köttfärssås
TIS: Korv med bröd
ONS: Pulled Salmon Wraps 
TORS: Jalapeñogratäng m. Fahléns
FRE: Påskmiddag mamma och pappa
LÖR: Fryspizza/Ravioli
SÖN: Pytt i panna
Här är ett recept från förra veckan!  Jag hann inte marinera kycklingen i lördags utan det blev lite bråttom, så jag testade ett nytt recept istället, hittade det HÄR

Helstekt sötstark kyckling i lergryta
1 hel färsk (eller fryst och upptinad) kyckling
Fyllning:
1 äpple
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 purjolök (men jag tog rödlök istället, var det jag hade hemma)
1 tsk rosmarin
salt 
peppar
Ha på-klet:
2 msk sweet chili-sås
1 tsk curry
1 tsk grillkrydda
2  tsk rosmarin
salt
peppar
Rotsaker runtom:
1 bit purjo (rödlök)
1 morot
1 äpple
Sänk lergrytan i kallt vatten i diskhon i 30 minuter. Förbered under tiden det övriga. Börja med att klyfta ingredienserna till fyllningen och blanda ihop med rosmarin, salt och peppar. Tryck in fyllningen i kycklingen. Blir det något över, som inte får plats inuti går det bra att lägga ner det i grytan runtom kycklingen. Rör därefter ihop ha på-kleten. Bred den runtom hela kycklingen. Ställ ner kycklingen i lergrytan och lägg rotsakerna runtom. Lägg på locket, ställ grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och tillaga kycklingen i cirka 1 ½ timme.
Sötstark sås till kycklingen på skyn
Skyn från lergrytan
Redning
Grädde
Sila skyn från grytan. Låt den koka ner i en kastrull på spisen. Red av med lite mjöl och häll på en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar.

Igår till lunch provade jag ett kul recept, en smet som går att använda till plättar, kall gröt eller snabb mikropaj! Jag gjorde plättar, de var jättegoda! 
Receptet hittade jag HÄR

Magisk frukostsmet
1 banan
1 ägg
1 dl havregryn
1 tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
TILLBEHÖR
Hackade äpplebitar
Solroskärnor
Jordnötssmör
Så gör du:
EN PORTION
Smet
Mixa alla ingredienserna till smeten med en stavmixer eller matberedare. Välj sedan vilken frukost du vill laga!
Kall gröt:
Häll smeten i en skål, klart!
 eller...
Pannkakor:
Stek smeten som plättar eller pannkakor i ett stekjärn med olja. Färdigt!
eller...
Paj:
Häll smeten i en mikrosäker form och tryck ner äpplebitar. Mikra på full effekt i 2 till 3 minuter. Redo att servera



Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...