tisdag 6 januari 2015

Recept vår Nyårsmiddag; Rådjurssadel med rotfrukter och två goda såser!

Hej! Här kommer recept på helstekt rådjurssadel på rotsaksbädd, och två goda såser till,  som vi åt vid vår nyårsmiddag! Receptet har grund i recept från nätet men jag har ändrat litegrann själv som ofta. ;) Eftersom vi var 7 vuxna dubblade jag mängden. Vi åt tillsammans med gelé ,potatisgratäng och god sallad, som jag inte kan ta åt mig äran för. ;) 
 

 Helstekt rådjurssadel på rotsaksbädd
1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
1,5 tsk salt
0,5 tsk mald vitpeppar
0,5  kålrot
1 beta valfri sort
2 morötter
1 rotselleri
1 rödlök
Smör/olja
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa sadeln, skär bort ev. hinnor och senor. 
Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar. 
Skala och skär rotfrukterna och löken i bitar. Lägg i smord långpanna, häll över olja/smör och rör om lite. Krydda med lite salt. 
Lägg rådjurssadeln ovanpå rotsakerna med köttsidan uppåt. Stick in stektermometer i den tjockaste delen, ej mot benet. 
Stek ca 1 timme nere i ugnen till innertemperatur på 62 grader. Ta ut, svep in köttet i folie och låt vila minst en kvart. Ta tillvara på skyn från köttet! 
Höj ugnstemperaturen till 225 grader och sätt in rotsakerna mitt i ugnen tills de känns färdiga med sticka, ca 15 min kanske? Under tiden kan du göra såserna. 

 SVAMPSÅS
1 dl färska kantareller el valfri svamp (vi tog trattkantareller) el. motsvarande mängd torkade.
3 msk smör
2 msk mjöl
1 dl sky från köttet+ 3 dl viltbuljong/färdig fond
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
Salt och vitpeppar
2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
Lite rödvin
Ev. soja
Rensa och hacka svampen.
Smält smör i en såskastrull och tillsätt svampen och stek någon minut.
Ta av värmen, pudra över mjölet och rör om. 
Vispa sedan i stekskyn och buljong under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Späd ev. med mer vätska om såsen är för tjock.
Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och vin och ev. lite soja. 

ENBÄRSSÅS
1 msk krossade enbär
1 liten röd lök, hackad
1 msk smör
2 dl viltfond+ 0,5-1 dl sky från sadeln
3 dl grädde
Maizenamjöl
Bryn lök och enbär i smör. Tillsätt fond och sky. Låt koka 5 min. Tillsätt grädde och låt koka ytterligare 5 min. Red av med maizenamjöl till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

DAGS ATT LÄGGA UPP RÅDJURSSADELN: Skär bort köttet (filéerna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka ev. tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under.
Servera rådjurssadeln och rotsakerna med goda tillbehör som tex. all slags potatis, gelé, god sås och sallad. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...