torsdag 31 december 2009

Nyår med tid på tu man hand! Recept vinbärsglaserad kalkonfilé.

Tänk att det redan är nyårsafton! Ojoj. Sover så dåligt på nätterna nu, ofta magont och ligger vaken. Idag har jag mått illa hela dagen, känt mig febrig och har ont i magen och ryggen. Och man är ständigt trött. Hoppas verkligen inget sätter igång idag!


Vi har ordnat barnvakt till Kiron på ett ganska snabbt infall i förrgår, vi känner att vi vill ta lite tid på tu man hand innan vi blir en till i familjen. Så nu är M och lämnar Kiron hos farmor! Längesen vi hade barnvakt nu, kommer sakna sötnosen.

Ikväll ska vi äta räk o kräftstjärtar med vitlöksbröd till "tidig förrätt", och som huvudrätt lite senare Vinbärsglaserad kalkonfilé med rödvinbärsssås och potatisgratäng. Jag har redan börjat så smått med maten. Huset ska städas upp (vi var ju inte hemma på hela dagen igår!!!), det ska M fixa, jag grejar maten, och vi ska göra oss fina, men annars är det ganska fritt fram för firande. Som skål-dryck på tolvslaget blir det nog alkoholfri cider för oss båda...;O)
Här är receptet på huvudrätten, originalet hittade jag här; där lagar de också en potatisbakelse att äta till, men jag tar en genväg och vi äter färdig potatisgratäng.

Kalkonfilé med vinbärssås & potatisbakelse
3 kalkonfiléer (ca 750 g)
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
VINBÄRSGLAZE:1 dl röd vinbärsgelé
1 pressad vitlöksklyfta
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl rött vin
4 dl hönsbuljong
½ dl röd vinbärsgelé
1 msk tomatpuré
1 msk maizena
1 tsk rödvinsvinäger
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
1 msk smör

(Detta kan man förbereda:) Sätt ugnen på 200°C. Salta och peppra kalkonfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek dem mitt i ugnen i 20–25 minuter, innertemperaturen ska vara 70°C.
Rör ihop vinbärsgelé och vitlök till glazen. Förvara i kylskåp.

Sås: Skala och finhacka löken och fräs den i smör på svag värme i ca 2 minuter.Tillsätt rödvin, buljong, gelé och tomatpuré. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Sila. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Låt koka i ca 2 minuter.
Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Sätt ugnen på 200°C. Pensla (eller bre) kalkonfiléerna med glaze och skär dem i skivor. Värm kalkonskivorna under ugnsfolie 15-20 min.
Koka upp såsen och rör ner smöret.
Ringla såsen över filén och garnera gärna med vinbär.

Jag hoppas på en fin och mysig nyårsafton med god mat och lite "Grevinnan och betjänten"! =) Hoppas ni oxå får en härlig dag, vi får se om jag skriver nåt mer, annars, gott nytt tills vi hörs igen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt firande ni kommer att ha idag, kanske behövs med tanke på hur du mår också. hoppas du kommer känna dig lite bättre ikväll. gott nytt år till dig o familjen!!

kramar

Maria sa...

Hoppas ni hade en underbar nyårsafton på tu man hand! Lät jätte mysigt! Och vilken dag ni hade igår, jätte tråkigt att ni missade bröllopscermonin!
Jättefint kort på Kiron!
Hoppas ni får ett gott nytt år!
Kramen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...