onsdag 21 december 2016

Lakritsfudge, inlagd sill och annat juligt.

Hej! Nu rusar det bara fram, tre dagar kvar till jul... Tyvärr är det lite sjukor i familjen just nu, Kiron har blivit förkyld och Tiril har ont i andra örat, och Mattias har inte heller varit pigg... Men vi får hoppas att det hinner ge med sig! 
Själv pluggar jag dagarna i ända, så jag har inte så mycket spännande att skriva om, pluggade till efter 23 ikväll. Men jag tror jag ser ljuset i tunneln nu, lämnat en jobbig uppgift kvar till imorgon... =P Vad mycket tid jag lagt ner på detta nu, måtte det bli bra! 

Igår hade jag iallafall en julfixar-kväll! Tre sorters julgodis, Lakritsfudge, Knäck och min favvo, Chokladkola. Och eftersom det inte händer så mycket annat här just nu så får ni lite recept. ;) 

Kikade på flera avsnitt av Selmas saga som jag missat, och kokade också sill-lag. 

Vill ni ha recept på Lakritsfudgen? Ett nytt recept för mig, den blev ju inte så lakritsfärgad direkt men måste man ha det går det nog bra med hushållsfärg. ;) Smaken var inte supermycket lakrits men den känns och vi tycker att den blev god. Receptet hittade jag här!
 Lakritsfudge
2 ½ dl grädde
2 ½ dl socker (gärna brunt socker)
1 msk mörk sirap
50 g smör
1 msk lakritspulver eller 1/2 msk lakritsgranulat

Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull så att sockret löser sig. Blanda sedan i resten av ingredienserna och koka allt till en temperatur av 117 grader. 
Häll smeten i en smord form.En tom typ "Big Pack"-glasslåda blev lagom. Fudgen blir då lagom tjock och det är lätt att få ur den sedan. Använder man en hård form kan det vara bra att lägga smort bakplåtspapper i botten av formen för att underlätta att få ur fudgen sedan. Skär fudgen i lagom stora munsbitar när den har stelnat.



Sen blev det också sill inlagd igår, den ska stå och gotta till sig några dagar. Denna inlagda sill är verkligen vår favorit, går åt i ett nafs och jag har alltid med mig den till julfirandet med släkten också. I år gjorde jag på 5 av Abbas inläggnings-sillburkar, det blev 4 rågade glasburkar av det. Tripplade receptet nedan. Lagen behöver kallna innan du lägger in sillen, gärna över natt. 
 Mammas inlagda sill
2 brk inläggningssill
1 rödlök
2 morötter
Lag: 2 dl vatten
1 dl ättika
3 dl socker
8 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar, några hela korn
1 tsk krossad vitpeppar
Blanda ingredienserna till sill-lagen. Koka upp och låt det kallna. 
Skala och skiva morötterna och löken. Varva morötter, lök och klippt sill i burkarna. När du fyllt upp, fyll på med sill-lag så det täcker. Skruva på locken ordentligt och åt stå kallt 1-2 dygn innan ni serverar. Hållbar 1-2 veckor i kylskåp. Sååå gott!

Är ni klara med allt julfix? Mattias sa idag att i år är det verkligen inte lika mycket julkänsla som vanligt, i vanliga fall brukar jag stöka på och pyssla och fixa, spela julmusik och så men nu sitter jag ju mest och pluggar uppe i sovrummet. Men han förstår ju han med varför och jag håller helt med. Nog tar det tid och energi, speciellt såhär i jultider. Sen med mamma sjuk så saknas orken och känslan också.  
Mamma har fått flytta till Sollefteå sjukhus! Det ligger närmare oss. Så nu hoppas jag hinna med att hälsa på henne på fredag, förutsatt att jag nu blir klar med skolan! Lite goda nyheter iallafall! 
Mer att göra innan jul är handla några julklappar (fåtal kvar), sy klart några julklappar, slå in de julklappar vi har kvar, och i köksväg koka och griljera skinka, göra köttbullar, St.Agur-kräm. Resten görs på julafton.  

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker du är duktig och hinner med mycket julpyssel och grejer ändå när du har så fullt upp med studier och jobb och allt annat som har hänt!! skönt att din mamma kommer närmre och att du snart kan släppa lite med pluggstressen.

Dan lade in nästan likadan sill som du gjorde, men han hade en bit pepparrot i också. den brukar bli supergod!

skickar lite styrkekramar till dig!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...