tisdag 14 oktober 2014

Brysselkex & Syltkakor, och veckomatsedel för v. 42.

Hej!
Idag när jag vaknat till förberedde jag två satser mördeg och satte in i kylen till ikväll, och efter maten stod jag och gjorde två sorters mördegskakor till Kirons födelsedag!  Det blev Brysselkex med tre olika färger...(haha ser lätt lustiga ut som korvar jag vet! ;))


Och syltkakor med pärlsocker!
 Det finns ju många olika grundrecept på mördeg, jag brukar baka ett ur boken "Alla sorters kakor" oftast men denna gång blev det efter detta, jag gjorde alltså två satser av grunddegen: 

Mördeg:
200g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl
Fyllning till syltkakor:
2 dl röd sylt, t ex jordgubbssylt (och jag lade till pärlsocker)
Garnering till brysselkex:
1 dl strösocker
1 krm röd hushållsfärg (och jag tog ju också ett fat med grön och en med blå)
Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till:

Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

Fler kakvarianter med samma deg hittar du hos Arla här!

Jag har också tänkt baka någon/några mjuka kakor men sen får det räcka. ;) 

Denna vecka är det mycket på agendan. Nattjobb, möten, läkartider och födelsedagsfirande. 
Imorgon är det planeringsdag hela dagen på Vårsta för min del. Får se hur det går, inställd på nattjobb så lär sova som en kratta inatt och sen är jag ju inte van att sitta still en hel dag och lyssna/skriva/prata. Lär vara trött!!
Veckans matsedel blir alltså enkel och snabb (och dessutom är frysen full!), jag jobbar i helgen också men är ledig fredag natt. Kiron vill helst ha kräftor då, vi får se om vi hittar. ;) 
 Nu hopp i dusch och sen säng, godnatt! 


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...