tisdag 8 november 2016

Två goda vardagsrecept med köttfärs, och veckans matsedel!

Hej hej! 
Tisdag och veckans matsedel,, denna vecka blir det några gamla favoriter och en ny köttfärsrätt som jag delar receptet på. Jag delar även med mig av ett till gott köttfärsrecept från förra veckans matsedel! =) 

MÅN: Pytt i panna med ägg ( Hanna kvällsjobb)
TIS: Pasta & köttfärsgratäng med kanel (recept nedan)
TORS: Helstekt regnbåge med fuskhollandaise & potatis
LÖR: Gåsmiddag på St.Petri (barnen äter med farfar)
SÖN: Tunnpannkaka (H kvällsjobb)

Dagens middag är efter ett googlat recept, blev lite hittepå från vad som fanns hemma mest men receptet jag hittade har jag ändrat litegrann i som vanligt, det är ju ungefär som vanlig köttfärssås fast med kanel. ;) Jag saknade oliver och fetaost och det var inte med i originalreceptet men jag tror det kan bli väldigt gott till! 
Denna variant blev också jättegod, Kiron åt TRE portioner!

Grekisk pastagratäng 6-8 p
ca 400 g pasta 
600 g köttfärs
margarin
salt
peppar
1-2 gul lök
1-2 paprika
2 stora morötter
2-3 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater (ca 4 dl)
2 msk tomatpuré
1/2-3/4 tsk kanel
2 dl crème fraiche
1,5 dl riven ost
salt
svartpeppar
(ev. halverade oliver och fetaost i tärningar att strö över)
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan.
2. Hacka löken och dela paprikan i mindre bitar. Bryn tillsammans med färsen i margarin i en gryta. Tillsätt pressad vitlök och rivna morötter. Salta och peppra.
3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kanel. Låt det puttra några minuter. Smaka ev. av med mera salt.
4. Lägg den kokta pastan i en smord ugnsfast form. Bred ut köttfärsröran över. Blanda crème fraiche, riven ost, salt och peppar. Bred blandningen ovanpå. (Jag hade inga oliver eller fetaost hemma men det är mitt eget tillägg som jag tänker antingen blir gott att strö över vid servering, eller nu innan ugnen. Ska prova det nästa gång! ;) 
5. Gratinera 15-20 minuter tills osttäcket har fått lagom färg. Servera med en fräsch sallad!

Sen ett recept från Jennys matblogg, när jag saknar lite inspiration till mat letar jag gärna på internet och hamnar ofta på hennes blogg. ;)

Minestronesoppa med köttfärs à la Jennys matblogg, 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 stor morot
1 pressad vitlöksklyfta
800 g blandfärs
3 msk tomatpuré
1-1 1/2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 brk krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar
Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken och vitlöken, och den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpuré och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprikapulver och salt & peppar. Låt sjuda upp. Bryt sist ner ner pastan smått och låt sjuda tills den är klar. Smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
Serveras med crème fraiche och en bit gott bröd och gärna lite parmesan strött över.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...