onsdag 25 mars 2015

Mjölkprotein-allergi och recept Mjölkfria våfflor.

Idag har jag hunnit sy 4 kuddfodral och därmed fått nästan klart i vardagsrummet till våren, vill kika på lite detaljer i färg till dekoration bara...=) Har också bytt gardiner i barnens rum.
 Nu blir det sy sovrumsgardiner härnäst, inte lika bråttom men tar det gärna under helgen om jag hinner.
 
Idag var det ju våffeldagen (och min vän Lena fyllde år, grattis igen! Svårt att missa hennes födelsedag, behöver bara tänka på våfflor så tänker jag på henne, hehe.).
Jag tror inte jag berättat detta i bloggen men vi var ju och kollade upp Tiril för allergier tidigare (har varit flera turer). I alla fall så har hon viss allergi för mjölkprotein, de tror att det kommer att växa bort (hos 80 % gör det det). Så vi försöker hitta oss fram till mjölkfria alternativ i mycket nu. Allergin kan ju ligga bakom mycket av hennes ständiga sjukor, immunförsvaret har ju haft fullt upp!! Att det dessutom kan ge symptom på luftvägarna visste jag inte tidigare.
Här är en länk med lite kort info: http://www.mjolkfri.com/allergier/10/mjolkallergi/
 
Så idag testade vi Mjölkfria våfflor till hela familjen! Jättegoda och dessa kör vi på i fortsättningen. Den skillnad från vanliga som vi kunde känna var att dessa känns lite segare/tuggigare men inte så det stör, och smaken var det inte skillnad på. Vi provade också att göra pannkakor av en del av smeten (var så stor sats och det tog sån tid att vänta på våffeljärnet! =P) och det funkade helt klart det med.

Mjölkfria våfflor
Väldigt många

9 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 liter vatten
6 ägg
170g mjölkfritt margarin

Blanda mjöl, maizena, socker och salt i en bunke. Tillsätt vatten, ägg och smält margarin. Vispa ihop till en jämn smet. Grädda i våffeljärn tills de är gyllenbruna.
Hittade receptet här men det kommer tydligen ursprungligen från Marcus Samuelssons bok "Streetfood".

 

2 kommentarer:

Maria sa...

Oj då, stackars Tiril. Hoppas det växer bort med tiden.
Ronja är ju laktosintolerant och det funkar bra med laktosfri kost. Hon är duktig med att veta vad hon kan äta och inte så det går bra även i skolan.
Ronja var ju mycket sjuk förut med och främst mycket magvärk men sen vi gjorde allergitestet så har hon mått bra med ny kost. Men laktosintoleransen blir snarare värre med åren och som vuxen kommer hon nog inte kunna äta något med laktos i.

Kram kram

Anonym sa...

Pannkaka går faktiskt alldeles utmärkt att göra på vatten i stället för mjölk.
När man bakar bullar kan man också använda vatten istället för mjölk i recepten, tillsätt lite mer matfett istället för att det inte ska bli torrt.

//Mia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...