måndag 11 januari 2016

Matig köttfärssoppa & tortillatrianglar med ost, och veckomatsedel. v 2. Och SNÖ!

I helgen har jag ju jobbat natt, och barnen sov hos farmor i lördags. Nu inatt sov Tiril hos mormor och morfar eftersom förskolan hade stängt idag. Hon har haft det bra och inte ofta hon får sova borta själv! 
Nu har jag nån dags ledigt igen! Har mycket att göra här hemma, men det går lite sisådär med saker som tex. dammsugning då också Mattias fått ryggont! Ja jisses. Men vi gör så gott vi kan. ;)  Julen städade vi bort redan förra helgen efter nyår och det känns ju skönt nu att vi var ovanligt tidiga med det i år! 

Har så smått startat upp med veckomatsedel igen. Lite vagt bestämt om rätter än  men vet iallafall vad jag ska utgå ifrån. 
Här kommer för vecka 2: 
MÅN: Köttfärssoppa med krossade tomater, vitlöksbröd och tortillatrianglar med ost (recept nedan)
TIS: Pölsa, potatis och rödbetor
ONS: Sill och potatis
TORS: Restdag (hitt´på nåt! ;))
FRE: Helstekt fläskfilé med nån god sås (inte funderat ut än)
LÖR: Ugnsstek 
SÖN: Pytt i panna och ägg.

 Matig köttfärssoppa med krossade tomater 6 p
500 g köttfärs
2 morötter
8 potatisar
Matfett
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 tsk paprikapulver
Spiskummin 3 krm
Ancho chili 1/2 tsk
Basilika 1/2 dl
Salt, peppar
1. Skala och hacka gula löken. Skala och skiva morötter och potatis, finhacka vitlöksklyftor. 
2. Fräs färsen, ta upp och lägg åt sidan. Fräs potatis, lökar och morötter i paprikapulver, spiskummin och ancho chili. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar, koka 10 min. 
Tillsätt sen färsen och låt puttra 5 min till. Smaka av med salt, peppar och basilika. 

Receptet på Tortillatrianglar hittade jag här, halverade receptet eftersom vi också gjorde vanliga vitlöksbröd då barnen älskar dem! 

Tortillatrianglar med ost 4p
4 stora tortillabröd, vetetortillas
100 gram riven ost, gärna en lagrad smakrik ost typ Västerbotten
4 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1/2 tsk chiliflakes, chilipeppar eller 1/2 röd chili
Skala och pressa vitlöken i en liten kastrull.
Tillsätt oljan och chili eller skölj och strimla en halv färsk röd chili.
Fräs vitlöken och chilin i oljan i någon minut på högsta värme under omrörning. Obs bränn ej vitlöken. Ta av från värmen.
Pensla tortillabröden på en sida med vitlöks- och chilioljan.
Fördela osten på två av bröden.
Lägg på den andra halvan som lock så att du vår två dubbla tortillas med ost mellan.

Värm en eller två stora stekpannor något över medelvärme. Värm bröden i ca 3-5 minuter på en sida i taget så att osten smälter och tortillabröden får en ljus brun yta. Akta så att de inte bränns. Sänk ev. värmen så att de hinner bli genomvarma och osten smälta. Skär i trianglar. 


Jag vill också spara här för min egen skull en god senapssås som jag gjorde till stekta strömmingsflundror förra veckan. ;) 

Senapssås
1 krm salt
1 msk smör
1 schalottenlök
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl dill, finhackad
2 msk dijonsenap
Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min. Tillsätt grädde och senap och låt koka ca 1 min.
Smaka av med salt och finhackad dill.


Vilket väder det varit de senaste dagarna!! Från 28 grader minus (höll på frysa näsan av mig när jag gick hem och till jobbet!)... 

 ...till nu med 6 minus och ymnigt snöfall! Snöbristen har verkligen tagits igen! 


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...