fredag 18 december 2015

Chokladdoppad lakritskola, glöggtryffel och julpyssel.

Hej! 
Ledig helg, yay! 

Jobbat till strax efter 12 idag, sen har jag bl.a. kokat knäck. =

I förrgår gjorde jag några godissorter, båda såna jag inte gjort förut och mer välbekanta. 
Från vänster Trillingnöt, Chokladkola, Glöggtryffel, Chokladdoppad lakritskola (och några jag inte chokladdoppat, för Kirons skull då han inte är så förtjust i choklad). 
Båda dessa kolor blev lite för hårda i år, vet inte om det är grytan eller jag som tappat stinget?? Jaja får suga på dem lite extra...;)  Knäcken blev iallafall precis som jag vill ha dem, sega och inte för mjuka. 


 CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA  20 st (recept från Coop.se)
 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g choklad
(1 msk strössel eller flingsalt)
Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer (eller kulprov). För mig gick det väldigt fort, klart på kanske 12 min så vakta väl! (Coop skrev 30-60 min!)
Lägg bakplåtspapper i en form, Coop skrev 15x15 men jag tycker det blir för tjockt, kanske 20x20 cm passar bättre.  Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat, eller gör som jag och ringla över lite vit choklad som dekoration.. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.
 GLÖGGTRYFFEL (recept ur "Livet goda-Julgodis".) (ca 25 st) 
1 dl grädde
25 g smör
5 msk socker
3 msk valfri glögg (med eller utan alkohol ;))
200 g choklad, gärna med hög kakaohalt
1. Värm grädde, smör, socker och glögg i en kastrull. 
2. Ta den från plattan precis innan den börjar koka. 
3. Bryt i chokladen och rör tills allt har smält. 
4. Låt svalna helt, helst över natten och forma sedan runda bollar. Rulla dem i florsocker eller kakao. 
Mäktiga men goda! 


Och vill ni ha recept på Trillingnöt och Chokladkola så klicka på namnen. ;) 



Nu har barnen gått på jullov och Mattias med i princip,  han är ledig 19 dagar!! Kiron var inte odelat glad, han tyckte det kändes ganska onödigt med jullov idag och kommer sakna fröknarna och kompisarna...Men jag hoppas ju att han kommer få ett roligt jullov, det är bra att få sakna ibland också.

Årets fina skörd av julpyssel! Kreativa barn! 

Och ikväll medan jag kokade knäck och slog in några klappar fick M och barnen upp granen, tjohoo! Nu har tomten nånstans att lägga klapparna! 
Jag och Mattias har sett på "Ett päron till farsa firar jul", lika rolig varje gång! Nu hopp sent i säng, imorgon väntar första julfirandet! 

1 kommentar:

solokatt76 sa...

Åh det ser så gott ut med allt hemgjort godis som alla gör men i år får jag hoppa det tror jag. Får i mig så sjukliga mängder extra godis och kakor i onödan nu ändå så att ha massa extra godis hemma känns inte bra när man liksom är lite naturligt tjock för tillfället.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...