tisdag 15 december 2015

Skumtomtefudge, Wienernougat och Julmustkyckling!

Hej! Full fart på en ledig dag! Mycket tid i köket mest! Idag har jag gjort klart glöggtryfflarna jag kokade smet till igår, och kokat en Lakritskola m.m. Bakade också en till Juldoftande Banankaka eftersom vi fick besök. =D 

Igår gjorde jag ju fyra sorters godis varav tre blev klara: 
Wienernougat, Skumtomtefudge och Brända Mandlar. Skumtomtefudgen var det första gången jag gjorde, och den var ganska så söt och mäktig men god!  Brända mandlarna har blivit ett måste, Mattias älskar dem! 

 Här kommer lite recept!
 Skumtomtefudge (receptet jag följde hittade jag HÄR)
100 g skumtomtar (1 påse)
50 g smör
180 g strösocker (2 dl)
100 ml vispgrädde (1 dl)
100 g vit choklad
Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Klipp skumtomtarna i bitar direkt ner i en tjockbottnad ganska stor kastrull. Blanda med smör, socker och vispgrädde. Värm på svag värme tills allt smält samman. Öka upp värmen och koka på svag värme ca 10 minuter. Rör då och då.
Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör smeten blank.
Häll upp smeten i den förberedda formen.
Låt fudgen stelna och skär den sedan i bitar (bäst om den får kallna helt, blir finast kanter då )
Förvara i lufttät burk i kylen eller frys.

 WIENERNOUGAT
200 g nougat
125 g choklad, hackad (jag tog ljus blockchoklad)
100 g mandelspån (eller hackad mandel)
Smält nougaten över vattenbad. Rör ner den hackade chokladen och blanda runt så den smälter. Rör i mandeln. Häll i form med bakplåtspapper, en avlång sockerkaksform blir bra (ska vara ganska tjocka bitar). Ställ i kyl och låt kallna. Skär i lagom bitar. Förvara i kyl eller frys.

Och receptet på Brända mandlar delade jag ju bl.a. förra året, HÄR hittar ni det!=) 

Efter middagen fick vi besök av min syster Anki och hennes pojkvän Msaod, de grattade Kiron i efterskott och vi grattade henne i efterskott, blir så sällan vi ses! ;) 
Kiron fick ett experimentset med Tornados, och båda barnen fick också godis. 

Och middagen då, den var från Linas Matkasse, veckans första recept. Är en del advents och julinspirerat denna vecka. En av rätterna får vi skjuta på till nästa vecka. 

Veckans Matsedel:
MÅNDAG: Fryslasagne (jag jobbar kväll)
TISDAG: Julmustkyckling med äpple och lingon (Linas)
ONSDAG: Sejrygg i dillsås med räkor och couscous (Linas)
TORSDAG: Makaroner och falukorv (jag jobbar kväll)
FREDAG: Färsbiffar med potatismos och rårörda lingon (Linas)
LÖRDAG: Julfirande med Mats mfl. 
SÖNDAG: Kalkonprinskorv med senapskräm och rotfruktsplockepinn (Linas)
Måste ju dela med mig av denna goda julinspirerade kycklingrätt, det var inte första gången jag lagar mat med julmust, och det är så gott! 

JULMUSTKYCKLING
600 g kycklingfilé
smör
salt & peppar
1 msk vetemjöl
2 dl julmust
1 dl créme fraiche
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
2 tsk kinesisk soja
Strimla kycklingen på längden, ca 2 cm tjockt. Bryn den på medelvärme i smör, salta och peppra. 
Strö över mjöl och rör om. Rör ner julmust, créme fraiche, buljongtärning, ingefära och soja. Låt puttra under lock på svag värme ca. 10-12 min. 
Servera med t.e.x. kokt ris, äpplen, ärtor och lingon som här ovan. 


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...