onsdag 16 december 2015

Armsticka chunkyknit pläd, och enkelt återbruk av kaffefat och rivjärn!

Hej! 
Full fart även idag här i julstöket. Går lite all in med julgodis i år igen, tycker ju det är så roligt att greja men vi måste nog bjuda bort en del för vi kan inte äta allt själv! =P

För någon vecka sen gjorde jag snyggaste "hemmapysslet" på...ja kanske nånsin. ;) Jag provade att armsticka en chunky pläd av fleecefiltar, ett mycket populärt pyssel på sistonde. 
Nöjd!! 


 Till min gick det åt 7 st fleeceplädar, och då var en halv ungefär till fransar och resten till själva stickningen. =) Jag köpte de billigaste plädarna på Jysk, 15 kr st och hela filten alltså 105 kr. 
Det är tillklippningen som tar mest tid. 
När du klipper plädarna ska du klippa varje i en enda lång remsa. Jag vek mina dubbelt (med elastisticiteten på bredden) och klippte sen ca 8 cm breda remsor från den vikta sidan, inte helt igenom utan lämnade någon centimeter i andra kanten. Remsorna ska alltså klippas längs elasticiteten, så de har stuns. 

Sedan klippte jag helt igenom varannan övre lagret varannan undre, se bild. =) 

Rundade till kanterna, mer än på bilden, detta för att det inte ska sticka ut något ur den färdiga filten. . 

Och till sist sträckte jag hela remsan så det liksom "krullar sig" och blir mer som ett garn.  
Jag rullade sen ihop varje filt till ett nystan, men har läst att vissa knyter ihop alla filtar till ett enda stort nystan. Men det är inte nödvändigt, du kan knyta under tiden du stickar också, varje gång du behöver ett nytt nystan. En vanlig dubbelknut! 
Sen är det bara att börja sticka! Jag lägger in en youtube-video nedan med hur du gör, den tjejen är duktig på att förklara! 
Till min filt la jag upp 30 maskor på armen, hade kanske fått plats med fem mer men knappt. Det blev ganska lagom tycker jag. Tänk på att inte sticka maskorna för hårt, du måste kunna flytta upp dem ganska högt upp på armen allt eftersom. 
För att vila axlarna emellanåt (stickningen tog två kvällar) la jag över maskorna på ett kvastskaft, kom bara ihåg vilken arm du använde sist. ;) 
När filten var färdigstickad sträckte jag ut den lite på golvet så den fick ligga till sig över natten, drog och rättade till  maskorna jämnt. Klippte bort sånt som stack ut efter knutar och ojämna remsor. 
Till sist knöt jag dubbelvikta remsor mellan varannan maska i kortsidorna. 
Den får nu ligga uppe i liggfåtöljen där barnen i princip aldrig sitter, annars skulle de bara peta sönder den, de älskar att stoppa in fingrar och fötter i sånt här glesstickat. ;)

Ett annat litet pyssel som jag gjorde igår är av loppade kaffefat, ett gammalt bälte, spik och superlim! Tror ni förstår principen.  Tips att borra litet hål i ljusen innan du sätter dit dem. 
Detta tips hittade jag hos @madebysharni på instagram. 


Och sist men inte minst ett återbruk som dragit ut över år. Var nog förrförra sommaren jag sprayade dessa rivjärn vita just för att de skulle bli lampor, och sen....har det dröjt ända tills nu för någon vecka sen att sätta i lamparmatur! =) 
De får vänta lite till innan använding, har tänkt ha dem i uterummet. Men visst blev det läckert sken? 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej! Jag heter Marvel och har en fråga till dig. Hitta din blogg efter att jag sökte olika metoder för att göra en filt. Jag följer kvinnans video på Youtube men får fortfarande inte grepp på det hela. Vet inte vad jag gör för fel och jag blir galen. Mvh Marvel

Anonym sa...

Hej! Anna heter jag.Älskar idén och provade men tyvärr upplever jag att mina hörn inte korvar sig lika bra som de raka delarna. Har trots detta klippt till kanterna. Upplevde du samma eller vet du vad jag gör för fel?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...