torsdag 21 mars 2013

Recept Fiskgratäng med pommes duchesse & svampstuvning!

Idag åt vi Mattias favoriträtt, Fiskgratäng med pommes duchesse-mos och svampstuvning! Här kommer receptet: 
 


FISKGRATÄNG MED POMMES DUCHESSEMOS OCH SVAMPSTUVNING! 
4-5 vitfiskfíléer el. block typ torsk, alaska pollock, kummel 
 citronpeppar 
Riven ost

Pommes duchesse-mos:
10-12 potatisar
1 ägg el. 2 äggulor 
 salt, peppar, 
1 msk matfett 
Svampstuvning: 
300 g färsk rensad svamp el. 250 g konserverad, i skivor
1 msk margarin el. smör
2 msk vetemjöl
2,5-3 dl svampspad och mjöl el. grädde
2 krm salt
vit el. svartpeppar
några tsk äkta soja (minska då på saltet)
 1.Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatisen skalad och i bitar.
2.Lägg under tiden potatisen kokar den tinade fisken i smord ugnsform, krydda med rikligt med citronpeppar, salt o peppar, täck med folie och koka nere i ugnen 20-30 min. 
3. Häll av spadet från den konserverade svampen (spara den till spädvätska), fräs den färska svampen i eget spad med 1 krm salt tills allt spad kokat in. Fräs svampen i matfettet. Låt puttra en stund. Strö över vetemjölet och rör om. Späd under omrörning med vätskan. Låt koka på svag värme 10 min. Krydda och smaka av med soja. 
3. Ånga av potatisen, mosa med elvisp eller press. Tillsätt matfett och ägg, vispa smidigt. Tillsätt 1 till ägg om moset är för fast. Salta, peppra, tillsätt ev. lite dill eller annan god örtkrydda, provencalsk kryddblandning är gott!
4. Höj ugnstemp. till 225 gr. när fisken är klar. Häll bort fiskspadet från fisken. Klicka moset runt fisken, täck fisken med svampstuvning. Strö över lite riven ost. Gratinera 8-10 min. Servera med kokta grönsaker. Mums! (Ibland varierar jag och gör svampsås istället för stuvning, blir lite såsigare då men i stort sett samma smak) ;) 

Imorse åkte jag och barnen buss ner till sjukhuset för barnen hade båda koll hos tandläkaren. Barnen var duktiga och tänderna var fina, men det är nog dax för Tiril att sluta med napp snart. =/  
Efteråt gick vi till bror och Kikki som bor nära sjukhuset, barnen fick leka med Robin och Hannas spännande leksaker, och vi surrade, drack kaffe och åt bulle från Shell. =) 
Bror skjutsade sen hem oss, och vi åt lunch! Sen har dagen varit superlugn och skön, inte så många knop gjorda, det nödvändiga och småplock mest. 
Tiril fick en docka, Ipan, hos tandläkaren. =) 

Tiril är piggare idag, fortfarande snorig men som sagt betydligt piggare än tidigare. Men Kiron har blivit snorig, så där får vi avvakta och se hur det blir... Ja, god natt på er! =)  

1 kommentar:

Anonym sa...

ååh vilken god gratäng!! synd bara att jag blir så dålig av potatis, pommes duchesse är ju det bästa jag vet!!

skönt att besöket hos tandläkarn gick bra! är glad att vi slutade med napp tidigt, jag hade inte velat prova sluta med det nu med tanke på Linn's humör;-). kul att hon fick en docka också! här får de bara tandborste ju..

kram kram!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...