söndag 28 februari 2010

Vår familj-vad betyder våra namn?

Jag har kikat på svenskanamn.se efter betydelserna till namnen som vi i vår familj bär. Intressant! Står mycket om statistik och popularitet osv. också men här skriver jag bara namnbetydelserna...(Fråga mig inte varför texten i inlägget ser så konstig och ojämn ut, försökt ändra det men utan resultat...knas blogger...)

Jack-(både Mattias och Kiron har det som andranamn)
Från början en version av namnet John, via smeknamnet Jankin, men är numera ett namn i sig. John härstammar från det hebreiska namnet Yochanan, som betyder "Gud är barmhärtig".

Johan-(Mattias andranamn)
Johan är ett mansnamn och kommer från grekiskans Johannes som i sin tur är bygger på ett hebreiskt namn som betyder "Gud har förbarmat sig".

Mattias-
(alternativt Mathias, Matias eller Matthias) är mansnamn som i sin moderna form har sitt ursprung ur det grekiska Mathiasos, som i sin tur är en grekisk form av de hebreiska namnen (Mattitjahu) eller (Mattitja), med betydelsen "Guds gåva" eller "Gåva från guden Yahu/Yam" (Yahu/Yam är namnet på kaosguden inom den feniciska mytologin). Alvar- (Kiron heter Alv men heter så efter min morfar Alvar)
är ett fornnordiskt namn som möjligtvis ärsammansatt av ord för alf och krigare och därför skulle uttydas "alfernas krigare"eller "alfernas härskare".
Kiron-
Hittar ingen betydelse, men namnet finns i grekiska mytologin. Kiron var en vis och läkekunnig kentaur som var odödlig, men gav upp sin odödlighet för att rädda en annan, och som tack blev han en stjärnbild på himlen.
Hanna-
eller Hannah är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung som betyder "nåd" eller "lycka".

Erika- (mitt andranamn)
eller Erica är den feminina formen av Erik som betyder "ensam härskare". Enligt en annan teori kommer namnet från latinets erice som betyder "ljung".

Sofie- (också mitt andranamn)
kommer från det grekiska namnet Sophia och ordet sopheía som betyder "visdom". Eva- (Tirils andranamn)
är ett kvinnonamn, med innebörden (det hebreiska ordet) chawa, som betecknar den bibliska urmodern, livgivaren.

Tiril-
Hittar ingen betydelse på svenskanamn.se men på norska namnsidor så har M hittat betydelsen "Lockande toner"...

Vilja- (Tirils andranamn)
kan komma av ordet vilja, som "att vilja", "ha en stark vilja". Vilja är också ett namn på en östeuropeisk variant av skogsrå.

Elida- (Tirils andranamn)
betyder "den snabbt seglande ".

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...