måndag 28 maj 2018

Bakat Gluten & Mjölkfritt 3 sorter. ;)

Till min födelsedag hade jag en del bakat och infryst, men jag behövde komplettera lite och bakade då både gluten och mjölkfritt, 3 sorter! Havretosca med lingon, Godisgömmor kan vi kalla dem ;)) och Lakritssnitt! 

Dessa Lakritssnittar blev det rykande åtgång på! Saltlakrits, mmmm!! 

Gluten & mjölkfria Lakritssnittar 30 st
100 g rumsvarmt margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
Saltlakrits-strössel flakes 
1. Rör margarinet vitt och fluffigt tillsammans med socker, vaniljsocker och sirap. 
2. Rör ner bakpulver och mjölmix. Blanda väl till kladdig deg. Blanda ner lakritsströssel efter smak. Låt gärna stå kallt nån stund så degen blir lite mer lättarbetad och inte lika kladdig. 
3. Dela degen i 3 delar. Ta lite mjölmix på händerna och rulla ut delarna till längder på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem liten. 
4. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Skär i sneda bitar innan de svalnar. 

Det här receptet fick jag av Theres. Goda sega kakor. ;) 

Gluten & mjölkfria Godisgömmor 
120 g margarin
1 dl brunt farinsocker
3-4 dl glutenfri mjölmix 
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap
Fyllning: Skumgodis
Garnering: Strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda det rumsvarma margarinet och farinsockret till jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. 
Blanda ner äggen och sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop mjöl, kakao och bikarbonat i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.
. Fyll muffinsformar till 3/4. Tryck ner en godisbit i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min för stora muffins och hälften så lång tid för mindre muffins

Gluten & mjölkfri Havretosca med Lingon
100 gram mjölkfritt margarin
3 dl socker
3 ägg
1 dl havre el. soyamjölk
½ tk vaniljextrakt (eller 1tsk vaniljsocker)
4½ dl glutenfri mjölblandning
1½ tsk bakpulver
ca 2 dl lingon eller avrunnen lingonsylt
Tosca:
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl socker
½ dl ljus sirap
2 msk glutenfri mjölblandning
2 msk havre el. soyamjölk
2½ dl havregryn (var noga med att havregrynen är rena, t.ex. Sempers)
Lägg ugnen på 175°C.
Vispa margarinet mjukt och tillsätt sockret. Vispa till en klumpfri massa.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt efter varje.
Rör i mjölk och vaniljextrakt.
Blanda mjölmix med bakpulver (och eventuellt vaniljsocker) och rör ner blandningen i smeten.
Klä en plåt (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och häll över smeten på pappret.
Strö över lingonen eller lingonsylten jämnt över kakan.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Till kakan fått fin färg och inte är allt för lös.
Då kakan nästan är färdiggräddad börjar du med toscan.
Sätt margarin, socker och sirap i en kastrull.
Smält margarinet och sockret, rör om.
Tillsätt mjölken och rör.
Tillsätt till sist haregrynen och mjölet, rör om ordentligt och låt småkoka en väldigt liten stund.
Ta ut kakan och bred försiktigt ut havretoscan jämnt över kakan.
Ställ in i ugnen igen och grädda 10-15 minuter eller tills toscan fått en ljusbrun färg.

Ta ut och låt svalna. Skär sedan rutor med en vass kniv och servera eventuellt med vaniljglass.
(Hittade originalet här)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...