tisdag 28 april 2015

Recept Tjälknöl på älg, Johans potatisgratäng och Enkel svampsås!

I helgen lagade jag ju tjälknöl på älg, med potatisgratäng och svampsås. Jättegott, med lite gelé och sallad till. Vår nattgäst på 9 år åt två portioner. =)   Här kommer recept!
 



TJÄLKNÖL PÅ ÄLGKÖTT (eller annat vilt el. nöt)
Hittade receptet på Kokaihop.se och ändrade bara lite. ;)
1,5 kg fruset benfritt älgkött  
Saltlag:
7 dl vatten  
3 dl rödvin  
2 tsk socker  
1 dl salt  
1 tsk krossad svartpeppar  
4 grovhackade vitlöksklyftor  
1 smulat lagerblad   
1 tsk timjan
1. Lägg det hårdfrusna köttet i en form och sätt in nere i ugnen på 75 grader. Stick in en termometer i den tjockaste delen när köttet tinat efter 3-4 timmar.
2. Koka upp lagen och låt den svalna.
3. Vid 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 rosa och vid 75 grader helt genomstekt. Jag tog ut steken vid ungefär 68 grader (efter ca. 9 timmar, över natten). Det tar olika lång tid beroende på vilket djur det är och hur steken är formad, allt mellan 6 och 12 timmar.
4.  Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen,  eller direkt ner i kastrullen med lag om den är stor. Ev. kan du ta två täta plastpåsar och knyta igen med lag och stek inuti, vänd några gånger så lagen tränger in överallt.
 5. Låt köttet ligga i lagen i 4-5 timmar, ta sen upp steken och torka av med hushållspapper. Skär i tunna skivor.

Jag lagar inte potatisgratäng ofta, mycket för att jag tycker de färdiga är goda nog de tillfällen vi äter potatisgratäng, och för att jag inte tycker jag brukar lyckas lika bra som andra med gratängen. Men jag rådfrågade lillebror och denna gång blev det riktigt bra, detta kör vi på i fortsättningen! ;) Mattias tyckte det skulle räckt med en vitlöksklyfta men det funkade bra ändå i kombination med sås och kött.

LILLEBROR JOHANS POTATISGRATÄNG
Jag gjorde gratäng så det räckte med en ca. 20x30 cm stor form, till oss tre som åt gratäng (våra barn åt kokt potatis), och någon lunchportion över blev det. ;)
Ca. 10 potatisar
(ev. lök om du vill ha det)
4 dl grädde ("riktig")
3 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Paprikapulver (eller andra kryddor som du vill ha)
ca. 1-2 dl riven ost
Skala och skiva potatisarna tunt. (Skala och skiva lök).  Lägg skivorna i en stor kastrull, gärna teflon så det inte bränns fast. Häll över mjölk, grädde, koka upp. Pressa ner vitlöksklyftorna, salta peppra och krydda..
 Låt sjuda till potatisen är i stort sett klar, rör då och då. Sätt ugnen på 225 grader. Häll över gratängen i en smord ugnsform och strö över riven ost. Gratinera klart i ugnen ca. 10-15 min till fin färg.

ENKEL SVAMPSÅS
200 g svamp, färsk, frusen eller på burk.
3 dl mjölk och ev. svampspad
1 dl grädde
1 msk smör
2 msk vetemjöl
Soja

salt, peppar
ev. portvin
Tina svampen nästan helt om den är frusen. Rensa färsk svamp. Häll av och spara spadet från burksvamp. Stek svampen i smör tills vätskan kokat in, gärna minst 10-15 min. Ta kastrullen från värmen och strö över vetemjölet, rör om.
Häll ner all vätskan på en gång om den är kall, (lite i taget om den är varm. ). Rör om och låt sjuda runt 10-15 min igen. Smaka av med salt, peppar och soja ( och ev. portvin).


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...