onsdag 18 december 2013

Vabb, saffransfudge, pyssel och korv & broccoligratäng.

Idag blev en såndär dag som inte riktigt blev som från början, men mysig ändå.
 Tanken var ju att jag skulle jobba morgon. Men Tiril hade såå ont i tån när vi tvättade och smorde, hon var jätteledsen. =( Antar att tån blev "retad" igår på vårdcentralen.
Så hon har fått göra jul-lov nu, jag blev hemma med henne idag och Mattias tar halvdag imorgon (jag jobbar kväll), det skulle han ändå behövt då hon också ska till tandläkaren. Och fredag tar M.
 
Jag har tagit tillvara på tiden och bla. gjort saffransfudge, med ljus choklad istället för vit. Hittade receptet på den här roliga bloggen, blir så sugen att prova allt!
Saffransfudge

3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
½ gram saffran
100 gram vit choklad

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp. Koka på medelvärme tills temperaturen är 119-120 grader. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smör och honung. Sätt den på plattan igen och koka ytterligare två minuter. Stäng sedan av plattan och ta bort kastrullen igen. Tillsätt saffran och hackad vit choklad. Rör tills chokladen har smält och det har blivit en jämn smet. Häll upp i en form c:a 15x25 cm klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen över natten. Skär upp i bitar.
 
Har provsmakat den redan trots att den inte är riktigt stelnad än, good!

Jag och Tiril var förbi förskolan och hämtade lite kläder inför jul-lovet, och tog hem lite julpyssel som hon gjort. Duktiga tjejen så fint. =) 
 
Till middag idag blev det korv & broccoligratäng med ris till.  

KORV & BROCCOLIGRATÄNG
500 g färsk broccoli

400 g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör eller margarin
2,5 msk senap
3 dl riven ost
salt, peppar
örter, tex. provencalska

Sätt ugnen på 250 grader. Dela broccolin i mindre bitar, koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl. Strimla korven. Blanda korv och broccoli i ugnsform.

Gör en ostsås: Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick matfett och koka upp under omrörning. Koka 4-5 min. Rör i senapen och blanda ner osten (såsen får sen inte koka, då blir osten seg). och smaka av med salt, peppar och örter. Häll såsen över korven och broccolin. Gratinera i övre delen av ugnen i 10 min. Servera tex. med ris eller potatismos.
 
Imorgon blir det vårdcentralen även för mig, äntligen ska de kika på min fot. Har inte ont nu men det kommer ju och går, en del av "sjukdomsbilden". Tiril ska då under tiden få vara hos morbror Johan med familj. =)
God natt!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...