torsdag 11 september 2014

KÅLPUDDING OCH BRUNSÅS

Detta var vår middag igår, så himla gott! Receptet på kålpuddingen hittade jag på Kokaihop.se, det finns ju massor av olika varianter på kålpudding. ;

GODASTE KÅLPUDDINGEN OCH BRUNSÅS
1 kg vitkål
2 msk ljus sirap
500 gram blandfärs
2 dl grädde
1 msk soja
2 msk kalvfond
1 krm mald kryddpeppar
1 st gul lök, finhackad
3 msk ströbröd
1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
 smör
Sås: 3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Soja, salt, peppar
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär bort stocken på vitkålen och skär huvudet i "centimeterstora" tärningar. Fräs kålen i lite smör. Krydda med salt och peppar. Tillsätt 1 msk sirap.
3. Rör ihop färsen med soja, grädde, fond, 1 msk sirap och kryddpeppar. Tillsätt lök, ströbröd och vatten. Arbeta färsen rejält och krydda med salt och peppar.
4. Rör ner hälften av den varma kålen i färsen och varva färs och resten av kålen i en ugnssäker form. Toppa med kål. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter.
5. Koka upp vatten till såsen, smula ner buljongtärningen. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och rör ner, låt koka upp och bubbla ca. 3-4 min. Rör ner grädde och smaka av med soja, salt och peppar till god smak. 
6. Servera kålpuddingen med lingonsylt, kokt potatis och såsen!


2 kommentarer:

Cattis sa...

Åh vad gott! Hundra år sen jag åt det!

Anonym sa...

Mmmm gott

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...