Detta var vår middag igår, så himla gott! Receptet på kålpuddingen hittade jag på Kokaihop.se, det finns ju massor av olika varianter på kålpudding. ;)
GODASTE KÅLPUDDINGEN OCH BRUNSÅS
1 kg vitkål
2 msk ljus sirap
500 gram blandfärs
2 dl grädde
1 msk soja
2 msk kalvfond
1 krm mald kryddpeppar
1 st gul lök, finhackad
3 msk ströbröd
1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
Sås: 3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Soja, salt, peppar
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär bort stocken på vitkålen och skär huvudet i "centimeterstora" tärningar. Fräs kålen i lite smör. Krydda med salt och peppar. Tillsätt 1 msk sirap.
3. Rör ihop färsen med soja, grädde, fond, 1 msk sirap och kryddpeppar. Tillsätt lök, ströbröd och vatten. Arbeta färsen rejält och krydda med salt och peppar.
4. Rör ner hälften av den varma kålen i färsen och varva färs och resten av kålen i en ugnssäker form. Toppa med kål. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter.
5. Koka upp vatten till såsen, smula ner buljongtärningen. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och rör ner, låt koka upp och bubbla ca. 3-4 min. Rör ner grädde och smaka av med soja, salt och peppar till god smak.
6. Servera kålpuddingen med lingonsylt, kokt potatis och såsen!
2 kommentarer:
Åh vad gott! Hundra år sen jag åt det!
Mmmm gott
Skicka en kommentar