tisdag 30 juni 2009

Diagnos fastställd!

Lilla sjuklingen. Ser ganska pigg ut här ändå va? Ja...Kiron hade feber igår också, 38.1 grader på morgonen. Han fortsatte neka att dricka och äta, knappt nåt under hela dagen fick han i sig. Pratar om nån sked bara. Vi noterade båda att det nästan verkade som om han hade ont i munnen. Vi ringde vår vårdcentral kring 16.30-tiden, och de tyckte vi skulle åka in, men inte till dem, utan till Barnmottagningen i Sundsvalls sjukhus, för att kolla om han ev. behövde dropp osv.
Sagt och gjort, vi for dit, men när vi kom dit så visade det sig att de stängt kl. 16.00! Jäkligt konstigt att vår vårdcentral/rådgivning skickar dit oss då, de vet ju att vi bor i Härnösand!

Frågade iallafall i receptionen var vi nu skulle vända oss, de sa Primärvårdsjouren som ligger inne i Sundsvall. Tog en stund att hitta dit. Väl där sa de att väntetiden var lång, över 1 timme även om barn får företräde oftast. Så vi kunde åka iväg en sväng. For på IKEA och åt middag. Kiron fick en liten mjukismus som tröstpresent...=)

Tillbaka fick vi vänta kanske 20 min, klockan var väl 20.00 innan vi kom in. Fick träffa doktor direkt, han hörde symtomen och lyssnade på hjärta/lungor, kollade öron, lymfkörtlar och hals. Utbrast då "OJ här var det väldigt fult!" Kiron har halsfluss!!! Inte konstigt han inte kan äta!

Vi fick penicillin Kåvepenin 2 doser med oss och recept att hämta ut på apoteket. Kom hem kring 21.00, lillen somnade till i bilen, var jättetrött. Han fick penicillin och alvedon när vi kom hem, nekade att dricka nån kvällslelle. Fick träffa mormor o morfar en stund, de kom på besök. Tog tid innan han somnade sedan.
Natten har varit orolig, vaken minst 1g/timme... Trött! Men jag fick sovmorgon.
Han drack lelle i morse och har ätit lite idag, så det är lite bättre. Känns skönt!
Hoppas han blir bättre snabbt nu !
Såhär står det om halsfluss hos growingpeople.se:

Halsfluss
Tonsillit
Infektion i halsmandlarna (gomtonsillerna) kallas för halsfluss eller tonsillit. Typisk halsfluss drabbar huvudsakligen barn från ett till två års ålder och är vanligast i skolåldern.
Halsmandlarna rodnar och svullnar och kan ha grå- eller gulvita prickar eller beläggningar. Orsaken kan vara virus eller bakterier. Virusinfektion är vanligare före tre års ålder medan bakterier är en vanlig orsak hos barn över tre år.

Orsaker
Av de olika bakterierna är det oftast streptokocker grupp A som orsakar halsfluss. Av virus är så kallade adenovirus vanligast. Epstein-Barr-virus, som orsakar sjukdomen körtelfeber, kan också orsaka halsfluss.
Symtom
Ont i halsen och smärta när barnet sväljer är det vanligaste symtomet. Det kan också kännas trångt i halsen. Små barn som har svårt att säga varifrån smärtan kommer visar det genom att de inte vill äta eller dricka. De är allmänt krassliga. Körtlarna på halsen kan bli svullna och ömma. Feber är också vanligt, och temperaturen kan ibland stiga upp mot 40 grader. Huvudvärk, ont upp mot öronen och även magont är vanligt. Det är inte ovanligt att smärtan förläggs till öronen särskilt om barnet tidigare haft öroninflammation. Ibland kräks barnet. Vid virusinfektion har barnet ofta dessutom snuva, irriterade ögon och hosta.

3 kommentarer:

solokatt76 sa...

Åhhh..lille skrutten då. Ja han ser ju oförskämt pigg ut på bilden för att vara sjuk med halsfluss.

Men stackarn och det frodas väl än värre nu i hettan!

krya på till Kiron och Hoppas han blir bra snabbt!!

Kram

Maria sa...

Men lilla plutten då! Hoppas han kryar på sig snabbt nu när han fått pencillin! Kram

Ztampe sa...

Stackars lillkillen. Hoppas han frisknar till nu när han medecin.
Kram

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...