fredag 5 juli 2019

24 april Tiril tonsillektomi!

Den 24 april var det dags för Tiril att få halsmandlarna bortopererade. Har pratats om det länge nu men nu blev det av! Hon har ända sen hon var liten snarkat,  och alltid varit supertrång i halsen när hon blivit förkyld, mycket halsfluss och lite andra problem också. 
Operationen skedde på Sollefteå sjukhus så vi sov hos mina föräldrar natten före och Tiril fick såklart fasta. 
Nervös tjej! 

När vi kom dit fick hon ta smärtstillande i förebyggande och byta om till sjukhuskläder. Vi hade satt på Embla-plåster i armvecken före så de suttit några timmar, inför isättning av infart i armen. 

Hon fick sen ta en nässpray med sömngivande medel, och vi satte igång en Monster High-film att titta på. 

Tog inte lång stund innan hon somnade. Sömnmedlet fungerar lite olika för alla, en del somnar bara lätt och en del hårdare, Tiril ryckte till när de satte infarten i armen men märkte annars inte mycket tror jag. 

När det sen var dags för operationen, inom nån halvtimme, så fick jag följa med in i operationssalen (ta på mig mössa och sån där rock) och sitta bredvid henne medan de sövde henne ordentligt, med mask över näsan och mer mediciner intravenöst. Narkosläkarna och sköterskorna var superduktiga och jättetrevliga och väldigt mån om både Tiril och att jag kände att det var bra. 
När hon sov djupt fick jag gå. 

Sen fick vi vänta, dricka kaffe och läsa tidning. Vi valde att vänta på barnavdelningen där rummet fanns för det var så kallt på caféet. 
Efter nån timme hämtade de oss till uppvaket där hon låg på eget rum. Hon sov fortfarande gott när vi kom dit, med en mask med syrgas lite framför näsan. Efter ett tag så började hon röra på sig mer men var jättesömnig och det var ingen brådska, hon fick vakna i egen takt. 
När hon vaknat till mer fick hon först saft och sen en glass att mumsa på, gott för halsen. 
Efter ett tag så fick vi rulla tillbaka upp till avdelningen så fick Tiril sitta och kika på Netflix och piggna till. Hon hann också äta lite mer glass! 
När hon var pigg nog och vi pratat med doktorn fick hon klä sig och så kollade vi in lekrummet. 
Både sköterskorna och lekterapeuten på barnavdelningen var underbara måste jag säga! 
Operationen hade gått bra. Vi fick ordinerat att ge hög dos Alvedon och några extra smärtstillande (som jag just nu tyvärr inte kommer på vad det var!) så i början om det behövdes, och Tiril behövde Alvedon i några dagar. 


Satt ute i solen ett tag, en fin dag. Tiril längtade ganska snart hem så vi for till mina föräldrar och åt middag och sen hemåt med en rätt trött tjej. 
Hon snarkar inte längre efter operationen, är något vi märkt iallafall. Vi får se hur det är när hon är förkyld. ;) 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...