lördag 18 november 2017

Gott med Halloweentema!

 
 
Tänkte jag skulle spara lite goda och bra tips till Halloween här. Kan ju aldrig bli för mycket sånt eller hur? ;)
Först fördrinken som vi hade. Vi hade förberett glasen med "blodig kant" nån timme tidigare, både för oss och på barnens bålglas.
 
Blodkant på glas
1 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl vatten
Röd karamellfärg
Blanda socker, vatten och sirap i kastrull med tjock botten. Koka på medelvärme, rör då och då, tills blandningen är 150 grader varm. Rör ner karamellfärg tills det är rätt färg, dosera försiktigt. Medan det ännu är varmt, doppa glasens kant och ställ upprätt. Det kommer att rinna lite så det ser ut som blodsdroppar.
När du ska diska glasen, låt dem ligga i blöt i varmvatten en stund så lossnar kanten lätt.
 
Och själva drinken då!
Vampyrtini
3 cl hallonlikör (vi körde Raspberry sourz =D)
3 cl vodka
3 cl mousserande (här hade Mattias i lite mer ;))
 
Sen hade vi också Jelloshots till både oss och barnen, och vuxenvarianten kommer här:
Jelloshots Jordgubb/Hallon
2 dl outspädd jordgubbssaft
1/2 dl vatten
1 1/2 dl vodka
16 geléhallon klippta i mindre bitar
8 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de mjuknar.
Värm upp allt utom gelatinblad och vodkan, koka ej men rör tills geléhallonen smält.
Lägg i gelatinbladen en och en under omrörning så de smälter.
Ta kastrullen från plattan och låt svalna litegrann.
Häll i vodkan och rör om. Häll upp i tex. isformar eller muffinsformar i silikon, så det är lätt att få ut. Ställ i kyl 2-3 timmar för att stelna.
Om det är svårt att få ur dem, doppa botten av formarna i lite hett vatten så lossnar det lättare.

Barnvarianten gjorde jag med bara jordgubbssaft och geléhallon som jag smälte ner innan jag blandade ner gelatinet enligt ovan.

Sist men inte minst, dagen före hade vi Pumpasoppa med på tapasbordet, och den räckte också till förrätt dagen efter! Delar det receptet här också fast det inte var jag som lagade soppan utan Samuel. ;) Asgod var den i alla fall!
Pumpasoppa med ingefära och kokosmjölk
500 g pumpa, utan skal och kärnor
1 äpple
1 gul lök
2 msk smör
6 dl kokande vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 brk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk riven ingefära
salt och peppar
1 msk honung
1 msk pressad lime (kan uteslutas)
Skär pumpan i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör i 5 minuter. Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar. Låt soppan koka upp och sjuda till pumpan är mjuk, 15-20 min.
Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk, smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och lime. Låt koka upp. Mums!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...