tisdag 19 maj 2015

Linas matkasse, veckomatsedel v.21 och ett besök hos doktorn.

För någon vecka sen bestämde vi oss för att prova Linas Matkasse för att få lite nya tips och kanske laga lite rätter vi inte brukar laga. Igår kväll kom den första kassen. Vi valde Linas Barnkasse. Kostar 499 kr nu den första kassen och sen 799, kommer varannan vecka med 5 rätter så man kan antingen laga allt varannan vecka eller sprida ut rätterna under två veckor. För oss blir det de flesta rätterna denna vecka. 
Detta var vad första påsen innehöll, mycket av det ekologiskt: olika färska grönsaker som paprika, cocktailtomater och vanlig tomat, morötter, lök, gurka, färsk oregano, cosmopolitansallad, avokado, 2 kg potatis.Torskrygg, fläskschnitzel, kycklingben och haricot verts (frysvaror). Burk-ananas, burk-majs, cashewmix , tacokryddmix och bulgur. Matyoghurt, 500 g nötfärs, pizzadeg, 600 g fransyska, och grädde. De anger också vilka ingredienser man behöver ha själv hemma. 


Vi hade också ett erbjudande från Vi i Villa så vi fick med en fruktpåse med 4 kg frukt (rabarber, päron, 2 sorters äplen, Galiamelon, bananer och grapefrukter.)

Idag lagade jag den första rätten! 

Snabba Piroger med grönsaksplock och yoghurtklick
1/2 gul lök
2 morötter
olja
500 g nötfärs
1 msk torkad basilika
1/2 msk torkad oregano
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt (jag tog liite till)
2 krm svartpeppar
2 dl vatten
1 fp. pizzadeg
1 ägg
Sätt ugnen på 225 grader. 
Finhacka löken och skala och grovriv morötterna. Hetta upp olja i stekpanna. Fräs morötter, lök och färs 2-3 min.
Tillsätt basilika, oregano, tomatpuré, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Häll på vatten. Låt puttra någon minut tills färsen är klar. 
Rulla ut pizzadegen. Dela den först på längen och sen på tvären till fyra lika rektanglar. Fördela färsen mitt på varje rektangel. 
Dra båda långsidorna mot mitten och nyp ihop skarvarna med fingertopparna över färsen. Nyp ihop degen på kortsidorna till ett tätt paket. Lägg pirogerna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspaper (jag nöp ihop dem tätt med skarvarna  uppåt istället, var så lätt att de gick sönder så ville inte vända på dem. ;))
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Tillaga mitt i ugnen 10-12 min till gyllene färg. 
Servera med tomat, gurka och sallad, och en klick matyoghurt. 

Hela familjen tyckte dessa var jättegoda! Tiril åt dåligt ändå dock men hon är ju inte helt pigg än. 


De 5 rätterna som kom med denna veckas påse är: 

  • "Snabba Piroger med grönsaksplock och yoghurtklick"
  • "Red Rub Chicken med klyftig potatis och morotsslaw"
  • "Krämig masalapanna med cashewmiz och ananasbitar"
  • "Schnitzel med kokt potatis och citronpiffig sås"
  • "Tacofisk med avokadoröra och mexisallad" 

Av dessa har de också angett 2 rätter som medel och 3 rätter som snabba (Kycklingen och Schnitzel är medel). 
Och fyra har plats på veckans matsedel. ;)



Jag och skruttan har varit ute på egna äventyr idag. Inte så roliga dock. Hon har ju varit hemma igår och idag, hade feber i söndags men inget mer sen dess. Men hon har ätit dåligt, jättedålig aptit och inte ens favoriterna funkar. Magont, varit loj och legat mycket på soffan, olik sig helt enkelt. Igår kväll klagade hon över värk i nedre högra delen av magen. Då blir man ju lätt orolig, och fler symptom stämde också in på blindtarmsinflammation. Vi pratade med sjukvårdsrådgivningen som tyckte vi skulle avvakta. 
Idag klagade hon över illamående, magvärk där och fortsatte äta knappt nåt. Så jag ringde VC som tyckte vi skulle komma ner. Det blev en busstur ner och en dryyyg väntan! Mycket folk!  Men till slut så. 

Hon fick hoppa på ett ben, det klämdes och kändes, och hon fick ta stick i fingret för sänkan och lämna urinprov. De har i stort sett uteslutit blindtarmsinflammation iallafall (tack och lov!!), de tror att hon har körtelbuk. Dvs. att förkylningen (som ju blivit bättre, var ju illa förra veckan!) också sätter sig i magen med magont och illamående. Stackars liten.... 
På eftermiddagen efter besöket har hon varit mycket piggare. Vi gick och köpte en liten Filly-ponny som belöning för att hon varit så duktig. 

Jag kröp i säng redan vid 20.30 ikväll eftersom jag känner mig frusen och småsjuk, mer halsont, ledvärk och huvudvärk. Legat och grejat med datorn, skulle kika på något men fastnade med annat. Men nu blir det läsa nån rad i e-boken och sen lär ögonen falla igen! 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...