måndag 15 april 2013

Recept Dubbelmarinerad fläskfilé, och nya tag.

Hej! Ny vecka nya tag, nu får vi hoppas att vi får vara friska, nu får det vara nog!  Är fortfarande lite trött och slut men det kan man tydligen vara några veckor efter influensa...Och lite snoriga och hostiga är vi allihop. Kiron var tillbaka på förskolan idag, han tyckte nog det var jättehärligt! Och imorgon ska även Tiril få komma tillbaka och leka med Molly (hon längtar!) Och själv är det back to work imorgon kväll. M är ju sjukskriven några dagar till.

Idag undrade en tjej på facebook över bufférecept och då kom jag att tänka på den supergoda fläskfilén vi hade på vårt bröllop. Upptäckte att jag inte verkar ha lagt ut receptet här? Så här kommer det, ett gott tips till sommaren, jag måste nog laga den själv i sommar, galet gott och lätt att förbereda!! Receptet kommer från ICA. Är ett recpt för buffé, 10 personer.

Bufférecept Dubbelmarinerad fläskfilé!

Ingredienser 10 p

  • ca 1 1/2 kg fläskfilé
  • rapsolja
  • salt
  • peppar
  • limeklyftor
  • färska örter

Marinad 1

  • 4/5 dl vit balsamvinäger
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
  • 1 tsk chilipeppar ancho style
  • 4/5 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten

Marinad 2

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 dl rom (kan uteslutas)
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl rapsolja
Detta är ett recept från Buffé nr 3 2012
  1. 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
  2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  3. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.
  5. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
  7. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  8. 4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
  9. Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander.

Tips

Fläskfilén kan tillagas fram till punkt 6 upp till 1 månad i förväg. Skär upp i skivor. Slå in i plastfolie och frys in i tättslutande plastpåsar. Tina helst i kylen, det tar ca 4 timmar. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar

Nu ska vi kika på lite komedi...Ha en fin kväll!
 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...